Editie 2018

Editie 2018

HomeEditie 2018

Groene Vrijdag 2018

Groene Vrijdag ontstond in 2018 en was op 14 december de afsluiting van het Nijmegen European Green Capital-jaar. Overal staken vrijwilligers, inwoners en werknemers de handen uit de mouwen om Nijmegen schoner en groener te maken. Ze plantten bomen en struiken, maakten schoon, ruimden zwerfvuil op of voerden reparaties uit. Er waren Klimaatgames, leerlingen ontvingen fruitbomen, er werd een wilgenhut gebouwd en nog veel meer. Ook was er een winactie met Grollen. De dag werd spectaculair afgesloten op Kelfkensbos.

 

Carolus Magnus plant bomen

In Heilig Landstichting plantte studentenvereniging Carolus Magnus samen met NL Bloeit! 450 bomen en struiken.

Wijkhelden Dar ruimen hun buurt op

Dar riep al hun Wijkhelden op om samen hun wijk op te ruimen.

Fruitbomen voor kinderen

De Bastei deelde met Operatie Steenbreek appel- en perenbomen uit bij basisschool De Oversteek in Nijmegen-Noord. Er werden die dag 140 fruitbomen aan kinderen meegegeven die zij thuis konden planten.

Gezamenlijke opruimactie Slotemaker de Bruïneweg

Woningcorporatie Talis ging samen met bewoners aan de slag bij een wooncomplex aan Slotemaker de Bruïneweg. Talis wilde met een gezamenlijke opruimactie én het aanbrengen van plantenbakken met groen en bloemen huurders motiveren het complex schoon te houden.

GrOenewijkstroom in de Waalsprong

HAN presenteerde Groenewijkstroom in Nijmegen-Noord. Studenten maakten eerst energiescans van zo’n vijftig panden en interviewden de bewoners. De resultaten volgden tijdens een lunch voor alle deelnemers en wijkbewoners.

Driehuizerbos (Brakkenstein) verrijken met inheemse bomen en struiken

NL Bloeit! plantte samen met vrijwilligers zo’n 750 inheemse bomen en struiken planten, teneinde veel meer variatie en gelaagdheid in het bos te realiseren. Resultaat: meer en langer nectar en stuifmeel plus meer vruchten. En daar profiteren insecten en vogels van!

Landgoed Grootstal – nieuwe heggen Het Heerlijke Land

Op de zelfoogstmoestuin Het Heerlijke Land plantte NL Bloeit! samen met medewerkers van Radboud Universiteit en UMC en leerlingen van het Kandinsky College nieuwe heggen. Straks kunnen bezoekers eten van deze eetbare heg, die ook erg waardevol is voor insecten.

Beach Cleanup door studentenvereniging STURAD

Studenten van STURAD maakten het terrein van de Spiegelwaal schoon. Met een flinke hoeveelheid volle vuilniszakken als buit.

Nieuw klein stadsbos naast Orion met inheemse bomen en struiken

Aan de rand van Nijmegen plantte NL Bloeit! samen met vrijwilligers zo’n 450 inheemse bomen en struiken. Resultaat: meer groen op verschillende niveaus (lagen), maar ook meer bloesem, nectar, stuifmeel, vruchten en noten.

De grote haag (ver)plantdag bij Warmoes

De indeling van het Warmoes-terrein moest veranderen vanwege nieuwbouw. Medewerkers van de Rabobank verplantten de gemengde haag aan de zuidkant naar de nieuwe erfgrens. Ook kwam er een mooie gemengde haag aan de nieuwe erfgrens aan de westkant.

Extra Repair Café

Repair Café organiseerde in samenwerking met Stip Nijmegen oost een extra Repair Café. Nijmegenaren konden langskomen voor eenvoudige reparaties aan bijvoorbeeld speelgoed, stofzuiger of andere kleine huishoudelijk apparaten, kleine meubels, kleding of andere textiel en laptops.

Workshop Tuinontwerp in De Bastei

De Bastei voert de campagne Operatie Steenbreek. Onder het motto ‘Stenen eruit, groen erin!’, motiveert De Bastei Nijmegenaren om hun tuinen te ontstenen en te vergroenen. Om je goed voor te bereiden op het ontstenen en vergroenen van je tuin kon je op Groene Vrijdag alvast kennis en inspiratie opdoen tijdens een workshop Tuinontwerp.

Dar ruimt omgeving Goffertstadion op

Onder begeleiding van Dar kon je aan de slag om de omgeving van het Goffertstadion op te ruimen.

Ideeën en inspiratie opdoen landgoed Grootstal

In het landgoedLAB was een inspirerende bijeenkomst: Van droom naar daad. Vragen die centraal stonden: Hoe maken we de stad groener in 2019? Hoe vertaal je duurzaamheid naar je eigen leven? Wat kun je zèlf doen? Na afloop was er onder meer glühwein.

Planten en bollen inplanten Zwaluwstraat

Operatie Steenbreek ging in de Zwaluwstraat samen met vrijwilligers aan de slag om planten en bollen in te planten. Daarmee werd de straat een stuk groener. Studenten van HAN gingen die dag van deur tot deur om mensen te informeren over Operatie Steenbreek.

Vergroenen openbare ruimte Marialaan-Voorstadslaan

Op Groene Vrijdag werd de hoek van de Marialaan-Voorstadslaan een stuk groener. Operatie Steenbreek ging hier samen met de gemeente aan de slag om tegels te verwijderen en in te ruilen voor groen.

Verkeersborden schoonmaken op de Oranjesingel

De verkeersborden aan de Oranjesingel waren erg vervuild. Om die weer beter zichtbaar te maken voor de weggebruikers was een schoonmaakbeurt op zijn plaats. Vrijwiligers werden bij deze actie gecoördineerd door een medewerker van de gemeente.

Afval verwijderen bij de Boetbergflats, Meijhorst 14e straat

Voor een schone leefomgeving werd rond de Boetbergflats het zwerfvuil verwijderen. Een medewerker van de gemeente coördineerde het project.

Onkruidvrij maken hoek Rembrandtstraat/Frans Halsstraat

Op de hoek Rembrandtstraat/Frans Halsstraat ging Operatie Steenbreek met vrijwilligers onder leiding van een medewerker van de gemeente een plantvak onkruidvrij maken. Dit plantvak was eerder ‘geadopteerd’ door een aanwonende, maar die was inmiddels verhuisd.

Klimaatgames! op stadseiland Veur Lent

Lindenberg en De Schoenfabriek, de organisatoren van Festival op ’t Eiland, bonden de zweetband om op het stadseiland Veur Lent en presenteerden de Klimaatgames! Een ultieme strijd tegen milieuvervuiling (en elkaar). Bewustwording gegarandeerd!

Wilgenhut bouwen in Neerbosch-Oost

Kleurrijk Groen ging in Neerbosch-Oost een wilgenhut bouwen. Dat gebeurde op het grasveldje op de hoek OC Huismanstraat-Celestapad, waar altijd veel kinderen spelen. Die hielpen onder meer bij het dichtvlechten van de hut met dunnere wilgentakken/twijgen.

Gloeilamp inruilen tegen ledlamp

Op Groene Vrijdag konden Nijmegenaren hun oude gloeilamp inleveren. Ze kregen er een gloednieuwe ledlamp voor terug en bespaarden zo energie. De lampen werden uitgereikt door medewerkers van LEDLampenDirect.

Klussen om behandeling thuis mogelijk te maken

In het kader van sociale duurzaamheid legde een team van NXP Semiconductors een nieuwe vloer in het huis van een zieke man zodat hij weer naar huis kon voor verdere behandeling. De alleenstaande man werd ernstig ziek toen hij zelf aan deze klus was begonnen.

 

Winactie Grollen

Foto: Bas Govaarts

Tijdens het Green Capital-jaar bezochten drie Grollenbroers allerlei groene hotspots in onze stad. Steeds verhuisden ze weer naar een andere plek. Wie de meeste selfies met de drie wist te maken, maakte kans op een 7-daagse reis, inclusief treinreis en overnachtingen, naar Oslo, de European Green Capital die ons in 2019 opvolgde. Jan Gerritsen was de gelukkige winnaar.

Foto: Jan Willem de Venster

 

glow green

’s Avonds kon iedereen op Kelfkensbos genieten van Glow Green; prachtige videomapping op het Valkhof museum (foto: Bas Govaarts).

Daarna genoten alle deelnemers aan Groene Vrijdag ‘s van allerlei aantrekkelijke activiteiten in de stad. Zoals de première van de documentaire Green Tales of the City in LUX, een groene pubquiz of salsales in de Lindenberg of Navarone in de Stevenskerk (foto’s: William Moore).

 

 

 

 

Groene Vrijdag 2018