Editie 2019

Editie 2019

HomeEditie 2019

GROENE VRIJDAG 2019

Met de tweede Groene Vrijdag, op 11 oktober 2019, werd de dag waarop we Nijmegen weer een beetje groener en mooier maken een jaarlijks terugkerend evenement. Ruim driehonderd deelnemers deden mee aan deze tweede editie. Na een dag hard werken, afval rapen, bollen planten en nog veel meer, was er een boeiend middagprogramma in de Lindenberg met workshops, films, inspirerende sprekers en muziek.

 

Activiteiten

BIO-BOLLEN VERSPREIDEN IN NIJMEGEN-NOORD
Foto: Pieter Matthijssen

Het campagneteam van Operatie Steenbreek deelde op Groene Vrijdag honderd pakketjes uit met biologische bloembollen in de nieuwe wijken Zuiderveld en Grote Boel. In deze wijken moeten veel bewoners hun tuin nog aanpakken. Operatie Steenbreek pleit voor GROEN in plaats van tegels en om dát te stimuleren werden de bollen uitgedeeld.

FIETSTOCHT RING-RING APP
Foto: Jan Willem de Venster

Geen handen uit de mouwen, maar voeten op de pedalen. De deelnemers stapten op hun fiets en gingen met Groen, gezond en in beweging mee op pad. De start was bij het Leger des Heils (Molenweg 97) en daarna fietste de groep langs vijf lokale initiatieven die worden gesteund door de Ring-Ring app. De fietstocht eindigde bij Historische Tuin Warmoes. Een verslag van de fietstocht lees je hier.

VERGROENEN LINDENBERG
Foto: Jan Willem de Venster

Onder begeleiding van NL Bloeit! hielpen de deelnemers mee met het vergroenen van de Lindenberg door het planten van biologische bloembollen en inheemse grassen en kruiden. NL Bloeit! staat voor een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen.

OPRUIMEN WIJKEN EN GOFFERTPARK
Foto: Dar

Dar riep alle Wijkhelden op om op Groene Vrijdag samen hun wijk op te ruimen. Daarnaast organiseerde Dar in de middag een opschoonactie in het Goffertpark. De actie eindigde bij Kinderboederij De Goffert. Dar regelde de materialen en zorgde ervoor dat het afval werd opgehaald.

KLEURRIJK KOKEN EN PROEVEN
Foto: Jan Willem de Venster

Bureau Wijland en het Netwerk Kleurrijk Groen organiseerden een rondleiding en workshop Kleurrijk Koken en Proeven op het Land van Ooij. Deze activiteit is bedoeld om verbindingen te creëren tussen verschillende mensen en het belang van groen en duurzaamheid te onderstrepen. Land van Ooij is een prachtige biologische (moes)tuin aan de rand van het centrum van Nijmegen, achter het Hollands-Duits gemaal.

VOEDSELPAKKETTEN VOOR VOEDSELBANK
Foto: Jan Willem de Venster

De Voedselbank hield tijdens Groene Vrijdag in drie Jumbo supermarkten een inzamelingsactie voor voedselpakketten. Klanten werd gevraagd iets extra’s te kopen en dat af te staan voor deze pakketten. De deelnemers konden helpen bij deze inzameling in een van de supermarkten. Zo werkten we op Groene Vrijdag niet alleen aan een schoon en groen Nijmegen, maar ook aan sociale duurzaamheid.

VERGROENEN WOONCENTRUM GRIFFIOEN
Foto: Kirsten Kuipers

Griffioen besprak op Groene Vrijdag de uitkomsten van een eerder gehouden enquête over onder meer de vergroening van dit wooncentrum en de omgeving (Fenikshof). Ook werden er winterviolen in de eigen tuin geplant.

Helpende handen BIJ HISTORISCHE TUIN WARMOES
Foto: Jan Willem de Venster

De deelnemer hielpen met allerlei klusjes in Historische Tuinderij Warmoes, een unieke historische groene plek in een nieuw stadsdeel.

CLEANUP KRONENBURGERPARK
Foto: STURAD

Studentenvereniging STURAD zette zich opnieuw in op Groene Vrijdag. Dit jaar pakten ze het Kronenburgerpark aan. Omdat ze overdag weinig tijd hadden, gingen ze ’s avonds aan de slag.

VERGROENEN WOONCOMPLEX TALIS
Foto: Talis

Medewerkers van Talis gingen samen met bewoners plantenbakken bij Binder (het voormalige belastingkantoor) vullen, gevels in de Weezenhof aanpakken (foto), aan de slag bij een braakliggend stuk in de Triangelstraat in Neerbosch-Oost en de voortuinen in Tolhuis winterklaar maken.

 

Workshops

’s Middags was er voor alle deelnemers een gratis lunch in de Lindenberg. Aansluitend konden alle Nijmegenaren gratis deelnemen aan een workshop naar keuze.

WORKSHOP VEGETARISCH KOKEN
Foto: Jan Willem de Venster

Oda Steenbrink is natuurvoedingsadviseur, natuurkok en eigenaar van BioCatootje. Ze deelt graag haar kennis tijdens workshops en geeft presentaties over vegetarisch koken met natuurvoeding. Ze kookt puur, vers, eerlijk en biologisch. Dus geen witte bloem of witte suiker en zo min mogelijk bewerkte producten. Voeding in plaats van vulling. In de workshop op Groene Vrijdag kwam dit onderwerp ruimschoots aan bod. Zij ging aan de hand van iets lekkers dat ze meenam vertellen welke keuzes je kunt maken om vegetarisch en gezond te koken. Ook had ze een vegetarische checklist die deelnemers konden doornemen en meenemen. En natuurlijk kon je ook vragen aan haar stellen.

WORKSHOP TUINONTWERP
Foto: Jan Willem de Venster

De Bastei voert de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen. Onder het motto ‘Stenen eruit, GROEN erin!’, motiveert De Bastei Nijmegenaren om hun tuinen te ontstenen en te vergroenen. Om je goed voor te bereiden op het ontstenen en vergroenen van je tuin kon je op Groene Vrijdag alvast kennis en inspiratie opdoen tijdens een workshop tuinontwerp. Karin Thonen van Thonen Tuinen gaf deze workshop, zij maakt bij haar ontwerpen veel gebruik van bestaande materialen en planten.

WORKSHOP BEWONERSPARTICIPATIE
Foto: Jan Willem de Venster

Pjotr Timmerman is iemand die zich sterk maakt voor bewonersparticipatie in zijn eigen straat en wijk. Hij vertelde over samen dingen aanpakken en duurzame oplossingen, bijvoorbeeld ‘Als een haas naar een kleinere foodprint’. “Onze grootste impact op de aarde is ons eten. Hoe kun je voor jezelf en de wijk die impact zo klein mogelijk maken, zonder aan kwaliteit in te leveren? Buurtmoestuinen, een lekker ‘low-impact-kookboek’ en veel gezelligheid zijn de voorlopige ingrediënten.” Wie nieuwsgierig was naar deze nieuwste loot aan de duurzame stam, kon er alles over horen.

 

FILMS


In de Lindenberg werden op Groene Vrijdag ook films vertoond, zoals de documentaire From Source to Sea over de Plastic Soup Surfer (foto), een van de sprekers later die middag. En wie meer wilde weten over Groen, Gezond en in Beweging kon kijken naar een filmpje over deze beweging. Ook was er een bijdrage vanuit Oslo, de European Green Capital van 2019. En natuurlijk mocht een terugblik op Nijmegen European Green Capital 2018 niet ontbreken!

 

Gesprekken in het bos

De middag  werd afgesloten met het interactieve programma Gesprekken in het bos met sprekers, filmpjes en muziek. De presentatie was in handen van Bert Lagerweij, bekend van Green Capital Challenges en de Duurzaamheidscafés. Je kon je laten inspireren door Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Of door de 16-jarige Lisa van der Geer, Nederlands jeugdkampioen speechen. “Mijn speech is voor jong en oud. Voor arm en rijk. Van links tot rechts. Want we zullen allemaal ons gedrag een beetje moeten veranderen. En we hebben iedereen nodig als we ook echt iets willen bereiken.”

Merijn Tinga. Foto’s: Jan Willem de Venster

 

Lisa van der Geer.

Kleurrijk Groen vertelde over de duurzaamheidsambassadeurs die in 2019 aan de slag gingen. Mijn Groene Wijk ging de wijken in om duurzame wensen van bewoners op te halen en liet op Groene Vrijdag weten wat dat had opgeleverd. Wethouder Harriët Tiemens gaf een update over het Green Capital-netwerk in Nijmegen en vertelde dat Groene Vrijdag met deze tweede editie een jaarlijks terugkerend evenement is geworden. Ook nam ze het eerste exemplaar van een bijzonder vogelhuisje in ontvangst. Deze vogelhuisjes hebben de vorm van Nijmeegse historische monumenten, zoals de Stevenstoren en de Nicolaaskapel. De Bastei wil ze tegen de historische muur van de Veerpoorttrappen op gaan hangen. De Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders sloot de middag af met een gedicht op maat.

Kleurrijk Groen.

 

Mijn Groene Wijk.

 

Wethouder Harriët Tiemens en Michiel Hustinx van De Bastei.

Meehelpers

Deze mensen, organisaties en bedrijven hielpen mee met Groene Vrijdag 2019.

Daphne Baron ● Bart & Alex De Bastei  Olav Buunen  Maria Buur (Ring-Ring) ● Bureau Wijland  Dar  de Lindenberg  Lisa van der Geer  Ûltsje van Gorkum ● Bas Govaerts (VideoBros)  Groen, gezond en in beweging  HAN ● Jumbo  Yvonne Keijzers  Kleurrijk Groen  Bert Lagerweij  Land van Ooij ● Ruben Megens ● Mijn Groene Wijk  NL Bloeit! ● Ingrid Kerkvliet (Operatie Steenbreek)  Oslo EGC 2019  Marieke Peters (Bloom  Marketing & Events)  PrimeTime ● Janke Rozemuller (Jaro Communicatie)  Lot Schraven  Lineke Sieben ● Oda Steenbrink (BioCatootje)  STURAD  Talis ● Karin Thonen (Thonen Tuinen) ● Harriët Tiemens ● Pjotr Timmerman ● Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer)  Jan Willem de Venster (De Venster fotografie) ● Voedselbank  Warmoes  Paul van der Weyde (Wunderbar) ● Woonwaarts  Wout Waanders  Wijkhelden  Zwartwerk