HomeEditie 2020Activiteiten op locatie

Vanwege coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk je aan te melden voor een fysieke activiteit op Groene Vrijdag. Onderstaande activiteiten werden uitgevoerd door deelnemers uit het eigen netwerk van de organisatoren. Want verduurzaming stond niet stil, ondanks corona.

 

Soep voor Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe

We ondersteunden Soep met Sfeer en gingen soep maken voor de Voedselbank  en Stichting Straatmensen. Geen gewone soep, maar Groene Vrijdagsoep! Onder het motto Deel(je)keuken bereidden de keukens van Radboud umc en universiteit, De Bastei en One for the Road Catering soep met streekproducten van Oregional en kruiden van Heinz. Die soep ging vervolgens naar de Voedselbank en Stichting Straatmensen.

Thuis

En thuis kon (en kun) je zelf aan de slag, want natuurlijk deelden we het recept. Samen aan de slag? Samen aan de soep! Zo werkten we op Groene Vrijdag niet alleen aan een schoon en groen Nijmegen, maar ook aan sociale duurzaamheid.

Basisscholen
Foto: CITAX

De Nijmeegse basisscholen Montessorischool Dukenburg, de Lindenhoeve en de Luithorst zamelden houdbare producten in voor de Voedselbank. CITAX Nijmegen Electric stelde twee elektrische taxi’s  beschikbaar voor het transport naar de loods van de Voedselbank.

 

Plantacties NL Bloeit!

Actie met inheemse wilde planten met schoolkinderen

Foto: Jan Willem de Venster

Samen met kinderen van basisschool de Hazesprong plantte stichting NL Bloeit! ’s ochtends bijna duizend inheemse wilde planten bij het nieuwe Voedselparkje, naast Kinderboerderij De Goffert. Denk daarbij aan soorten als veldsalie, wilde marjolein, gewone smeerwortel, grote tijm, echte guldenroede, steenanjer, zwarte toorts, gele kamille, gewone margriet, knoopkruid. De planten die werden opgekweekt op de NL Bloeit!-kwekerij Planten van hier, zijn bijzonder waardevol voor de wilde bijen, vlinders en tal van andere insecten en kunnen goed tegen de droogte en de arme zandgrond. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen en de Bee Foundation.

Aanleg bloemrijke border met inheemse wilde planten met ACBN

Foto: ACBN

Tussen Kinderboerderij De Goffert en de educatieve natuurtuin legden twee medewerkers van evenementenbureau ACBN (o.a. bekend van de Vierdaagsefeesten) voor NL Bloeit! ’s middags een bloemrijke border aan met inheemse wilde planten. Ze plantten onder meer duifkruid, veldsalie, wilde marjolein, beemdkroon, prachtanjers, gewone margriet, wilde akelei, dagkoekoeksbloem, avondkoekoeksbloem, gewone brunel, donkere ooievaarsbek, beemdooievaarsbek, ruig klokje, blauwe knoop, muskuskaasjeskruid, knoopkruid en wilde kamperfoelie. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen en Kinderboerderij De Goffert.

 

Aan de slag bij Historische Tuin Warmoes

Foto: Jan Willem de Venster

Studentenvereniging STURAD was voor de derde keer van de partij tijdens Groene Vrijdag. Dit jaar stond de aanpak van de aardbeienakker van de Warmoes op het programma: onkruid weghalen, randjes netjes afsteken, jonge plantjes/uitlopers oppotten en stro onder de moederplanten aanbrengen. De voorzitter van de studentenvereniging gaf op Groene Vrijdag alvast een voorzet, de rest van de actie volgt vanwege aangescherpte coronamaatregelen op een later tijdstip.

 

Wij-bos Netwerk Kleurrijk Groen

Foto: Jan Willem de Venster

Op Groene Vrijdag zijn de eerste bomen geplant van het Wij-bos, een initiatief van Bureau Wijland in samenwerking met Netwerk Kleurrijk Groen en het Voedselbos Werelds.  In het Wij-bos zullen in de loop der jaren diverse bomen worden geplant, die symbool staan voor de herkomst van verschillende bevolkingsgroepen in de stad en de samenleving. Daarbij gaat het om zowel in- als uitheemse bomen. In het Wij-bos komt te zijner tijd een monument ter herdenking van degenen die noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten en in Nederland een nieuwe thuisbasis hebben gevonden. Jaarlijks vindt er een lezing plaats die in het teken staat van diversiteit, sociale inclusie of duurzaamheid. Verder zijn er plannen om in de toekomst op het terrein natuureducatieve activiteiten te organiseren voor verschillende groepen.

 

Werkdag Landgoed Grootstal

Foto: Landgoed Grootstal

Hoewel de gezamenlijke Groene Vrijdaglunch vanwege corona werd afgelast, werden de handen flink uit de mouwen gestoken op Landgoed Grootstal. Er werden bessenstruiken geplant, verse groenten geoogst, nestkasten schoongemaakt en bollen geplant.

 

Ploggen met Dar

Foto: Janke Rozemuller

Dar en Stichting Zevenheuvelenloop gingen in de aanloop naar Groene Vrijdag in een filmpje ploggen: zwerfafval oprapen tijdens het joggen. Het inspireerde een inwoonster van Nijmegen-Noord om tijdens het hardlopen langs de Waal een tas vol afval op te halen. Een buurtgenoot meldde dat verschillende Wijkhelden samen tien zakken afval ophaalden en de initiatiefnemer van de Lentse Beach Clean Up ging zelf ook aan de slag. Ook in andere wijken gingen Wijkhelden in hun eigen buurt aan de slag.

 

Nijmegin schenkt insectenhotel

Insectenhotel van Nijmegin
Foto: Jan Willem de Venster

Maarten Puts, Nijmegenaar en eigenaar van de lokale gin Nijmegin, schonk een insectenhotel aan vereniging Toekomstmuziek. Deze woongroep in oprichting heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en is sinds een jaar eigenaar van een mooi stukje grond in Hees. In afwachting van verdere ontwikkelingen hebben de leden het terrein ingezaaid met veldbloemen en kruiden ten behoeve van vlinders en insecten. Daar kwam op Groene Vrijdag dus het insectenhotel van Maarten bij. Hij maakt zijn gin met bloemen die in de omgeving van Nijmegen te vinden zijn, water uit Heumensoord en verse voorjaarshoning van Nijmeegse imkerijen. Om de lokale flora en fauna te stimuleren doneert hij 5 procent van de winst aan projecten die Nijmegen insect- en bijvriendelijker maken.

 

CITAX Nijmegen Electric

Foto: CITAX

CITAX Nijmegen Electric stelde twee taxi’s beschikbaar op Groene Vrijdag, onder meer voor het transport van Voedselbankproducten die basisscholen hebben ingezameld. Ook verzorgde het taxibedrijf het vervoer van twee studenten van de HAN-opleiding Communicatie, die ons ondersteunden bij het verslaan van Groene Vrijdag. CITAX is de eerste 100 procent elektrische taxiservice van Nijmegen en omstreken. Hun missie is de taximarkt te verduurzamen. Dit doen ze door vanuit Nijmegen elektrische taxiservices aan te bieden en de algemene vraag voor elektrisch vervoer te stimuleren.

 

Afgelast of uitgesteld

Vanwege coronamaatregelen vielen sommige activiteiten helaas af. Toch willen we onderstaande partijen bedanken voor hun inzet voor Groene Vrijdag. Hopelijk tot volgend jaar!

Regenpijpen afkoppelen

Recente afkoppelactie in Neerbosch-Oost. Foto: David van Haren

Op Groene Vrijdag zou het team van Pijpenkappuh de bewoners van Nijmegen gratis helpen met het afkoppelen van hun regenpijp. I.v.m. verscherpte coronamaatregelen is deze actie helaas uitgesteld tot voorjaar 2021. Zodra er een nieuwe datum bekend is, krijgt iedereen die zich had aangemeld bericht van het team. Deze actie is onderdeel van de campagne Operatie Steenbreek in samenwerking met Lentekracht en Rainbeer. Wie nu alvast meer wil weten over het afkoppelen van de regenpijp is er een filmpje.

 

Energiecoöperatie WPN

Foto: EGC2018

De rondleiding over de Grift, langs de windmolens van windpark Nijmegen-Betuwe werden vanwege aanscherping van coronamaatregelen helaas geannuleerd.

 

Repair Café Nijmegen

Groene Vrijdag 2018 met Repair Café. Foto: Jan Willem de Venster

Het Repair Café in wijkcentrum ‘t Oude Weeshuis op Groene Vrijdag gaat niet door. Gooi je spullen niet weg, maar bewaar ze tot er weer een Repair Café is.

 

Natuurwandeling Daalseplein Nijmegen-Oost

Foto: Anton de Wildt

Het Daalseplein bij Café Jos bestaat 25 jaar (in de huidige vorm). Dat feit gaan de pleinbewoners vieren met een natuurwandeling met natuurgids Freek Snel. Ze wilden dat op Groene Vrijdag doen, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaan ze dat op een nader te bepalen moment doen. Van uitstel komt dus geen afstel!